Αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις στη Βαρκελώνη, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς

Η πόλη αρχίζει να γίνεται "μη φιλική" προς τους τουρίστες και μάλιστα με νόμο.

Δημοσίευση:

Η Βαρκελώνη υπήρξε ανέκαθεν μέχρι και σήμερα ένας από τους πλέον τουριστικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, για ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο και κυρίως για τους λάτρεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής του Gaudi, του καλού κρασιού και της "αήττητης" ομώνυμης ομάδας. 

Φαίνεται, ωστόσο, πως αυτό θα αλλάξει σιγά σιγά καθώς πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε ένας νόμος που στόχο έχει ν' αποσυμφορήσει την πόλη από τα εκατομμύρια των τουριστών που τη "βουλιάζουν" κάθε χρόνο. Τι κι αν ο Τουρισμός συμβάλλει κατά 14% στα ετήσια έσοδα του δήμου της Βαρκελώνης; Η Δήμαρχος, Ada Colau, έχει άλλα σχέδια.

Πέρσι, η Βαρκελώνη δέχθηκε 32 εκατομμύρια επισκέπτες. Μπορεί αυτό για τους ξενοδόχους να ήταν ευχής έργον, ωστόσο σε βάθος χρόνου έχει προκαλέσει την αύξηση των τιμών ιδιοκτησίας, την εσωτερική μετανάστευση των ντόπιων και την κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προς όφελος των μεγάλων ξενοδοχείων και τουριστικών καταστημάτων.

Έτσι, λίγες μέρες αφού η δήμαρχος απαγόρευσε την ανέγερση νέων ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης,  πέρασε και μία διάταξη για τον Τουρισμό με χρονοδιάγραμμα το 2020, η οποία αφενός παίρνει μέτρα για την κάλυψη των ντόπιων πολιτών, αφετέρου στοχεύει στον περιορισμό του τουριστικού ρεύματος, μέσω πχ. της αύξησης των αντιτίμων στάθμευσης για τα τουριστικά λεωφορεία, τη μετατόπιση εστιατορίων από τους πεζοδρόμους κ.ο.κ.

Χάρου την όσο προλαβαίνεις τη Βαρκελώνη, μετά το 2020 ζορίζουν τα πράγματα.

Περιβάλλον

  • Η ΕΥΔΑΠ για το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο

    Η ΕΥΔΑΠ για το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο

    Τι είδους πλανήτη θα "παραλάβουν" οι επόμενες γενιές; Η απάντηση εξαρτάται από το πόσο ενισχύεται και καλλιεργείται η περιβαλλοντική συνείδηση όλων και, βέβαια, από το βαθμό υπευθυνότητας που δείχνουν οι φορείς που διαχειρίζονται το νερό.

  • Έρευνα: Η ρύπανση των μυκήτων που τρέφουν τα δέντρα... καταστρέφει τα δάση

    Έρευνα: Η ρύπανση των μυκήτων που τρέφουν τα δέντρα... καταστρέφει τα δάση

    Η συμβιωτική σχέση δέντρου-μύκητα είναι κρίσιμη για την υγεία του δέντρου, ωστόσο εξαιτίας της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην Ευρώπη, τα δέντρα παρουσιάζουν έλλειψη θρεπτικών ουσιών, γεγονός που τα καθιστά ιδιαιτέρως ευάλωτα σε παράσιτα, ασθένειες και στην κλιματική αλλαγή.

Social Media

twitter

Επικαιρότητα