Ένα αεροσκάφος μέσα σε ένα άλλο

To Beluga, περνά στην επόμενη γενιά του, αποκτά χωρητικότητα 30% παραπάνω και τη δυνατότητα να μεταφέρει σχεδόν ολόκληρη την άτρακτο ενός μικρότερου αεροσκάφους

Δημοσίευση:

Του Δημήτρη Μπαλή

Οι ανάγκες στις αεροπορικές μεταφορές διαρκών αυξάνουν. Η Airbus, η οποία αυτή τη στιγμή είναι πρώτη σε πωλήσεις αεροσκαφών παγκοσμίως (η Boeing υπολείπεται), ήδη εδώ και λίγα χρόνια χρησιμοποιεί ένα ιδιαίτερο αεροσκάφος, ονόματι Beluga, με το οποίο μεταφέρει μεγάλα φορτία, αλλά και τμήματα αεροσκαφών της, από το ένα εργοστάσιο στο άλλο (σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Ασία) προκειμένου να συναρμολογηθούν.

Κι αυτό διότι στην Τουλούζη της Γαλλίας, όπου βρίσκεται η κεντρική βάση και τα γραφεία της γαλλικής μάρκας, γίνεται η συναρμολόγηση των αεροσκαφών.

Το Beluga, πλέον, περνά στην επόμενη γενιά του, μεγαλώνοντας. Ήδη από το 2014 σχεδιάστηκε η έκδοση XL, ώστε η Airbus  να καλύψει τις απαιτούμενες προδιαγραφές αεροσκαφών μεταφορών μεγάλων φορτίων από το 2019 και έπειτα.

Τα νέα υπερμεγέθη αεροσκάφη μεταφορών βασίζονται πάνω στο Α330-200 Freighter, με ένα μεγάλο ποσοστό επαναχρησιμοποιημένων εξαρτημάτων και εξοπλισμού.

Το πρώτο από τα πέντε BelugaXL θα πετάξει μέσα του 2018 και θα τεθεί σε λειτουργία το 2019.

Σε σχέση με το απλό Beluga, το XL έχει χωρητικότητα 30% παραπάνω κι όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει σχεδόν ολόκληρη την άτρακτο ενός μικρότερου αεροσκάφους. Η σχεδιαστική φιλοσοφία του αεροσκάφους είναι παρόμοια με του σημερινού Beluga, ενώ κάποια τμήματα όπως η δομή του φορτίου, η πίσω όψη και ουρά αναπτύχθηκαν εκ νέου πρόσφατα.

Τα πρώτα μεγάλα τμήματα του νέου αεροσκάφους επόμενης γενιάς, του BelugaXL, έφθασαν στις εγκαταστάσεις συναρμολόγησης  στην Τουλούζη.

 

Στοιχεία BelugaXL

Μήκος: 63,1 μέτρα

Ύψος: 18,9 μ.

Άνοιγμα φτερών: 60,3 μ.

Εσωτερικό πλάτος: 8,8 μ.

Κάλυψη φτερών: 361,6 τ.μ.

Μέγιστο βάρος απογείωσης: 227 τόνοι

Μέγιστο βάρος προσγείωσης: 187 τόνοι

Αυτονομία πτήσης: 4.000 χλμ.

Χωρητικότητα: 2 φτερά Airbus A350 XWB (1 φτερό το σημερινό Beluga)

 

Περιβάλλον

  • Ατμοσφαιρική ρύπανση: Νέα υπέρβαση ορίου

    Ατμοσφαιρική ρύπανση: Νέα υπέρβαση ορίου

    Αποπνικτική η κατάσταση σύμφωνα και με τις μετρήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. Που ξεπέρασε το όριο το όζον

  • Γιατί γέμισαν μέδουσες οι ελληνικές θάλασσες;

    Γιατί γέμισαν μέδουσες οι ελληνικές θάλασσες;

    Ο ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, Επαμεινώνδας Χρήστου, εξηγεί στο NEWS 24/7, το φαινόμενο της έντονης εμφάνισης των μεδουσών, που ανησυχεί τους λουόμενους και έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις στον Κορινθιακό κόλπο

Social Media

twitter

Επικαιρότητα