Κλιματική αλλαγή: Τοξικές ανάσες και "μαύρο" ρεκόρ το 2020

Οι επιπτώσεις των μετεωρολογικών συστημάτων αναμένεται να αυξήσουν τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 10% φέτος.

Δημοσίευση:

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φέτος αναμένεται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1958, οπότε ξεκίνησε η καταγραφή του, κάτι που οφείλεται εν μέρει στις πυρκαγιές της Αυστραλίας, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να ξεπεράσει τα 417 μικροσωματίδια ανά εκατομμύριο (ppm) τον Μάιο, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος αναμένεται να είναι περίπου 414 ppm, αύξηση κατά 3 pp, σε σχέση με το 2019.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται κυρίως για τη μακροπρόθεσμη αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, βασικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον μετεωρολογικά συστήματα που συνδέονται με την αλλαγή στη θερμοκρασία του Ειρηνικού Ωκεανού είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τα χερσαία οικοσυστήματα.

Τις χρονιές που ο Ειρηνικός είναι πιο ζεστός πολλές περιοχές του πλανήτη γίνονται πιο ζεστές και ξηρές, γεγονός που περιορίζει την ικανότητα των φυτών να αναπτύσσονται και να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Επιπλέον αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών, που εκλύουν ακόμη περισσότερο διοξείδιο.

Οι επιπτώσεις των μετεωρολογικών συστημάτων αναμένεται να αυξήσουν τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 10% φέτος, ενώ οι εκπομπές από τις πυρκαγιές θα συμβάλουν έως και κατά ένα πέμπτο στην αύξηση του ποσοστού του, σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία.

Επικαιρότητα