Η Καστανοστριτσίδα ήρθε Ελλάδα!

Έκπληξη προκάλεσε στους ειδικούς η παρατήρηση ενός νέου είδους πουλιού στη χώρα μας, που μέχρι τώρα είχε καταγραφεί μόνο στην Ισπανία και την Αφρική. Διαβάστε τι ανακοίνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Δημοσίευση:

Είδος πουλιού που ζει στην Ισπανία και την Αφρική, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Αντικύθηρα. Πρόκειται για την Καστανοτριτσίδα που ανεβάζει τον αριθμό των επίσημα καταγεγραμμένων πουλιών στην Ελλάδα στα 445.  

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, "η Καστανοστριτσίδα (Hippolais opaca) καταγράφηκε στο πλαίσιο της παρακολούθησης της μετανάστευσης με τη μέθοδο των δακτυλιώσεων που γίνεται κάθε χρόνο στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων".

 

Οι δακτυλιώσεις είναι μια επιστημονική μέθοδος παρακολούθησης της μετανάστευσης και πραγματοποιείται με τη σήμανση των πουλιών με μεταλλικά δαχτυλίδια που τοποθετούνται στα πόδια τους.

 

Κάθε μεταλλικό δαχτυλίδι φέρει έναν μοναδικό συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων καθώς και τα στοιχεία του Κέντρου Δακτυλίωσης της εκάστοτε χώρας ή περιοχής. Ο μοναδικός συνδυασμός κάθε δαχτυλιδιού επιτρέπει στους ερευνητές, εφόσον κάποια πουλιά επανασυλληφθούν ή βρεθούν σε κάποια άλλη περιοχή, να υπολογίσουν μεταναστευτικές μετακινήσεις, την κατεύθυνση της μετανάστευσης αλλά και τη διάρκεια ζωής των πουλιών.

 

«Το είδος της Καστανοστριτσίδας είναι εξαπλωμένο και αναπαράγεται στην Ισπανία και τη Δυτική και Βόρεια Αφρική. Κατά το παρελθόν έχει παρατηρηθεί στη Σουηδία και την Ιταλία, αλλά ποτέ στην Ελλάδα. Μοιάζει με άλλα συγγενικά είδη, όπως η λιοστριτσίδα, γι' αυτό και η αναγνώρισή της ήταν δύσκολη», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια ενημέρωσης των Δράσεων Διατήρησης της Ορνιθολογικής Εταιρείας, Ρούλα Τρίγκου.

 

Γιατί στα Αντικύθηρα

 

Τα Αντικύθηρα βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι στην ανοιχτή θάλασσα, όπου συναντιούνται το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος. Όπως επισημαίνει η κ. Τρίγκου, "αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό κι έναν πολύ σημαντικό σταθμό ανάπαυσης και ανεφοδιασμού για χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά πριν συνεχίσουν το μακρύ τους ταξίδι από την Αφρική στην Ευρώπη και αντίστροφα".

 

"Τα Αντικύθηρα φαίνεται ότι κρύβουν πολλές εκπλήξεις, μιας και η Καστανοστριτσίδα αποτελεί όχι το πρώτο, αλλά το τρίτο είδος που καταγράφεται στο νησί για πρώτη φορά στην Ελλάδα", συμπλήρωσε η ίδια.

 

Σύμφωνα με τον γραμματέα της επιτροπής που καταγράφει τα σπάνια είδη πουλιών της Ελλάδας, Νίκο Προμπονά, «η επιβεβαίωση του νέου είδους δεν ήταν εύκολη για την επιτροπή, καθώς δεν είναι διακριτό από τα συγγενικά του είδη και διαφέρει εμφανισιακά μόνο σε μικρές χρωματικές διαφορές και βιομετρικά χαρακτηριστικά».

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Περιβάλλον

Social Media

twitter

Επικαιρότητα